Els economistes alerten que Andorra pot ser dels països que trigui més a superar la crisi econòmica per la dependència del turisme

Els economistes alerten que Andorra pot ser dels països que trigui més a superar la crisi econòmica per la dependència del turisme


Els economistes alerten que Andorra pot ser dels països que trigui més a superar la crisi econòmica per la dependència del turisme. Pensen que la solució implica fomentar el consum quan s’acabi el confinament. I consideren que això només serà possible donant liquiditat a les empreses i poder adquisitiu als treballadors.

La forta dependència del turisme, que serà un dels sectors més afectats arreu del món per la crisi del coronavirus, és el principal llast perquè Andorra pugui superar-la. Així ho consideren alguns economistes.

Malgrat això diuen que el país té altres condicionants que li donen capacitat de maniobra com un baix endeutament públic i un molt baix atur en comparació amb altres estats.

Amb això, l’economista Antoni Bisbal opina que « serem els últims a sortir de la crisi », però assenyala que « no són tot inconvenients, tenim un marge de maniobra i una flexibilitat important ».

Les receptes per sortir de la crisi són donar liquiditat a les empreses i poder adquisitiu als treballadors per fomentar el consum intern un cop acabi el confinament, explica el també economista, David Rabella.

Rabella també indica al respecte que « les primeres mesures de Govern van en la bona direcció, però se n’hauran de prendre més ».

Coincideixen que la solució requereix un esforç col·lectiu basat en la corresponsabilitat. Bisbal comenta al respecte que els treballadors hauran de fer un esforç laboral i els empresaris assegurar els llocs de treball, encara que en alguns anys obtinguin pocs o cap benefici ». Per part de govern entén que « hauran d’ajudar les famílies més desfavorides ».

Si el confinament total o parcial s’allarga dos o tres mesos, s’estima, segons els càlculs de l’FMI, que el PIB pot arribar a caure entre un 6 i un 9%.

https://www.andorradifusio.ad/noticies/economistes-alerten-andorra-pot-ser-ultims#.XoiBF2hSpeM.whatsapp