Els sindicats no organitzaran cap manifestació l’1 de maig L’USdA, en desacord amb el projecte de Govern per regular les protestes

L'USdA té previst convocar una manifestació de protesta abans del Nadal contra les lleis laborals, que considera lesives pels treballadors. Vol que participin els sindicats, els partits d'esquerra i altres col·lectius que en són contraris.L'endemà de l'aprovació de les lleis laborals ja hi ha reacció. Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical, ha reiterat que degraden els drets dels empleats del Principat i poden fer la vida més difícil a les empreses. Per aquest motiu vol consensuar, entre partits polítics que han votat en contra, sindicats i altres col·lectius una manifestació de protesta contra aquests textos que hauria de dur-se a terme abans que comencin les festes nadalenques. Vol "intentar parlar amb tots els actors que estan en contra d'aquestes lleis, tots els treballadors i les associacions de treballadors per poder aglutinar una manifestació contra aquestes lleis, perquè nosaltres pensem que això degrada de manera inusual l'estatus de treballador al Principat d'Andorra".A partir d'aquest moment, segons Ubach, es quan s'haurà de discutir si es pretèn convocar una nova vaga, que també mostrés el rebuig contra la llei de la funció pública. En principi, aquest darrer projecte, s'hauria de votar en la sessió de consell del 20 de desembre o en la següent.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va explicar ahir en declaracions al Diari que enguany tampoc hi haurà cap manifestació l’1 de maig. De fet, des del 2011 el país no viu cap protesta aquesta data. Enguany, a diferència del 2017, en què es van fer uns col·loquis, la idea és presentar una o dues iniciatives legislatives populars (ILP). “De mani­festació no n’hi haurà, però sí que possiblement es faci una roda de premsa per presentar una o dues ILP”, va dir Ubach.
Un dels textos que es presentaran serà molt probablement una llei de responsabilitat política que prevegi accions, per exemple, en casos de sobrecost en l’execució d’obres públiques. Una altra iniciativa legislativa podria ser la de reforma del sistema electoral, tot i que Ubach no va voler precisar si s’acabarà presentant dimarts que ve, ja que encara l’estan acabant de tancar. En qualsevol cas, Ubach espera obtenir més de les prop de 3.000 signatures necessàries per presentar la proposta al Consell General. “L’objectiu no seran les 3.000 firmes, sinó tenir més vots que el partit que governa amb majoria i amb mà de ferro”, va explicar el secretari general de l’USdA.
D’altra banda, Ubach es va mostrar escèptic amb el projecte de llei de seguretat pública que el Govern va presentar dimecres. És contrari al fet que els organitzadors d’una marxa puguin respondre subsidiàriament pels danys causats per participants a la protesta. “Quan a França i a Espanya es fan manifestacions i venen persones que volen rebentar la manifestació no es fa pagar els plats trencats als que convoquen la manifestació pacífica”, va dir.

https://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2018/04/27/els_sindicats_no_organitzaran_cap_manifestacio_maig_129719_1125.html