La polèmica entorn del preu mitjà dels lloguers fa rectificar el Govern Cinca aclareix que les dades presentades són del 2017 i només fan referència a famílies assentades

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, davant de les crítiques de la ciutadana en relació amb el preu mitjà del lloguer que el Govern va presentar el passat dimarts a la Comissió Nacional de l’Habitatge, ahir va reconèixer que «potser no vam saber-ho explicar prou bé» i va apressar-se a aclarir que la mitjana d’entre 540 i 587 euros que es va facilitar feia referència al preu dels lloguers de l’any 2017. Concretament, tal com va precisar el ministre Portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquelles dades sorgien d’una enquesta que es fa anualment per saber amb què es gasten els diners dels pressupostos familiars i quina part es destina a pagar el lloguer. Espot va assegurar que «el que es va presentar són estudis objectius i acurats que han fet tècnics i que, per tant, no tenen cap finalitat política de minimitzar la situació de l’habitatge que es viu en l’actualitat». Tot i així, va voler tranquil·litzar la població admetent que «nosaltres no donem per bones aquestes dades com a mitjanes dels lloguers actuals i encara menys dels increments que s’estan aplicant». Tot contextualitzant les xifres que han generat tanta polèmica, el ministre Portaveu va indicar que l’estudi d’on provenen només té en consideració les famílies assentades al país, en cap cas els temporers, i compta amb una mostra de 426 enquestats. «És suficientment significativa perquè sigui una dada força fiable», va sostenir Cinca en tot moment. Espot, no obstant, va subratllar que «volem millorar la fiabilitat d’aquestes dades a través de la Comissió de l’Habitatge». Induir a l’engany L’anunci d’uns preus molt allunyats de la realitat va derivar en crítiques molt contundents i majoritàriament en el mateix sentit. El raonador del ciutadà, Marc Vila, va apuntar que «aquestes primeres dades tenen poc valor i poden portar a l’engany perquè divergeixen molt de la situació actual». De fet, va precisar que hi ha dos elements distorsionadors. «L’estudi no distingeix per parròquies ni entre els lloguers que segueixen en vigor i els que han renovat el contracte aquest any, que estan patint augments de dos dígits, en cap cas del 0,2% o el 0,6% com van exposar a la comissió», va subratllar. «Aquesta primera exposició aporta poc a les famílies afectades», va sentenciar Vila tot assegurant que ell ja ha detectat centenars de casos i insta la gent a seguir venint a explicar-li la seva situació.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, davant de les crítiques de la ciutadana en relació amb el preu mitjà del lloguer que el Govern va presentar el passat dimarts a la Comissió Nacional de l’Habitatge, ahir va reconèixer que «potser no vam saber-ho explicar prou bé» i va apressar-se a aclarir que la mitjana d’entre 540 i 587 euros que es va facilitar feia referència al preu dels lloguers de l’any 2017. Concretament, tal com va precisar el ministre Portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquelles dades sorgien d’una enquesta que es fa anualment per saber amb què es gasten els diners dels pressupostos familiars i quina part es destina a pagar el lloguer.

https://www.elperiodic.ad/noticia/68334/la-polemica-entorn-del-preu-mitja-dels-lloguers-fa-rectificar-el-govern#.W_-dVKsUvUA.whatsapp

Espot va assegurar que «el que es va presentar són estudis objectius i acurats que han fet tècnics i que, per tant, no tenen cap finalitat política de minimitzar la situació de l’habitatge que es viu en l’actualitat». Tot i així, va voler tranquil·litzar la població admetent que «nosaltres no donem per bones aquestes dades com a mitjanes dels lloguers actuals i encara menys dels increments que s’estan aplicant». Tot contextualitzant les xifres que han generat tanta polèmica, el ministre Portaveu va indicar que l’estudi d’on provenen només té en consideració les famílies assentades al país, en cap cas els temporers, i compta amb una mostra de 426 enquestats. «És suficientment significativa perquè sigui una dada força fiable», va sostenir Cinca en tot moment. Espot, no obstant, va subratllar que «volem millorar la fiabilitat d’aquestes dades a través de la Comissió de l’Habitatge».

Induir a l’engany
L’anunci d’uns preus molt allunyats de la realitat va derivar en crítiques molt contundents i majoritàriament en el mateix sentit. El raonador del ciutadà, Marc Vila, va apuntar que «aquestes primeres dades tenen poc valor i poden portar a l’engany perquè divergeixen molt de la situació actual». De fet, va precisar que hi ha dos elements distorsionadors. «L’estudi no distingeix per parròquies ni entre els lloguers que segueixen en vigor i els que han renovat el contracte aquest any, que estan patint augments de dos dígits, en cap cas del 0,2% o el 0,6% com van exposar a la comissió», va subratllar. «Aquesta primera exposició aporta poc a les famílies afectades», va sentenciar Vila tot assegurant que ell ja ha detectat centenars de casos i insta la gent a seguir venint a explicar-li la seva situació.