El Govern no dona per bones les dades d’Estadística sobre el preu dels lloguers

L'executiu ha matisat la xifra del preu mitjà del lloguer extreta de l'enquesta de pressupostos familiars. Creu que fan falta moltes més dades per treure conclusions definitives sobre la problemàtica del lloguer i com fer-hi front. "Nosaltres no donem per bones aquestes dades com a dades mitjanes actuals i encara menys com a mitjana dels increments de preus que actualment s'apliquen".  Així de contundent s'ha mostrat Espot sobre les dades facilitades pel departament d'Estadística, que situaven el preu mitjà del lloguer en una forquilla entre 539 i 587 euros. Ha reconegut que tot plegat potser no s'ha explicat bé i tant ell com Jordi Cinca han contextualitzar les xifres. Diuen que són dades de l'any passat, quan l'augment dels preus no era tan visible i acotades a un perfil molt concret, famílies assentades a Andorra segurament amb contracte en vigor. Els dos ministres han convergit que la realitat dels lloguers s'ha de completar amb xifres importants que encara no es tenen. El nombre de pisos buits, la recaptació comunal de l'impost sobre l'arrendament o també l'estudi del cost de la vida que es presentarà en breu, ha afirmat el ministre Cinca "per arribar a conclusions des de fonts molt diverses que ara s'han d'endreçar una mica". Creu que "passat Festes hauríem d'estar en disposició de tenir dades mes ajustades". Espot també ha al·ludit a un cert ambient d'alarmisme. Argumenta que "tot i reconèixer que una minoria de propietaris està aplicant increments desmesurats, hi ha una majoria que practiquen increments raonables". Considera que "si estem autosuggestionant dient que tots s'incrementen entre un 30 i un 40%, potser estem contribuint a empitjorar la situació". L'executiu no ha tancat la porta que hi pugui haver una congelació de l'IPC per als lloguers, com va passar fa uns anys. Informa: David Domingo/Joan Antoni Sarmiento Imatges: K. Ribeiro/A. Ginestà

http://m.andorradifusio.ad/noticies/govern-no-dona-bones-dades-estadistica#.W_8OHsff6oo.whatsapp

L’executiu ha matisat la xifra del preu mitjà del lloguer extreta de l’enquesta de pressupostos familiars. Creu que fan falta moltes més dades per treure conclusions definitives sobre la problemàtica del lloguer i com fer-hi front.

« Nosaltres no donem per bones aquestes dades com a dades mitjanes actuals i encara menys com a mitjana dels increments de preus que actualment s’apliquen ».  Així de contundent s’ha mostrat Espot sobre les dades facilitades pel departament d’Estadística, que situaven el preu mitjà del lloguer en una forquilla entre 539 i 587 euros.

Ha reconegut que tot plegat potser no s’ha explicat bé i tant ell com Jordi Cinca han contextualitzar les xifres. Diuen que són dades de l’any passat, quan l’augment dels preus no era tan visible i acotades a un perfil molt concret, famílies assentades a Andorra segurament amb contracte en vigor.

Els dos ministres han convergit que la realitat dels lloguers s’ha de completar amb xifres importants que encara no es tenen.

El nombre de pisos buits, la recaptació comunal de l’impost sobre l’arrendament o també l’estudi del cost de la vida que es presentarà en breu, ha afirmat el ministre Cinca « per arribar a conclusions des de fonts molt diverses que ara s’han d’endreçar una mica ». Creu que « passat Festes hauríem d’estar en disposició de tenir dades mes ajustades ».

Espot també ha al·ludit a un cert ambient d’alarmisme. Argumenta que « tot i reconèixer que una minoria de propietaris està aplicant increments desmesurats, hi ha una majoria que practiquen increments raonables ». Considera que « si estem autosuggestionant dient que tots s’incrementen entre un 30 i un 40%, potser estem contribuint a empitjorar la situació ».

L’executiu no ha tancat la porta que hi pugui haver una congelació de l’IPC per als lloguers, com va passar fa uns anys.

Informa: David Domingo/Joan Antoni Sarmiento
Imatges: K. Ribeiro/A. Ginestà